De eerste M-EAT eet-voorstelling: de dag door de ogen van Boudewijn

[vc_row no_margin=”” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ border=”none” inner_container=”” parallax=”” marginless_columns=””][vc_column width=”1/1″][vc_row_inner inner_container=”true” bg_image=”606″ no_margin=”” padding_top=”0px” padding_bottom=”0px” border=”none” parallax=”” bg_color=”#ffffff”][vc_column_inner width=”1/1″ class=”center” fade=”” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row no_margin=”” padding_top=”0″ padding_bottom=”0″ border=”none” inner_container=”” parallax=”” marginless_columns=”” bg_color=”#ffffff”][vc_column width=”1/1″]

De eerste M-EAT eet-voorstelling

[vc_row_inner inner_container=”true” no_margin=”” padding_top=”0px” padding_bottom=”0px” border=”none” bg_color=”#ffffff” parallax=””][vc_column_inner width=”1/1″]
Maandag 16 maart 2015

06:30 uur,
Ik zit op mijn kantoor achter de laptop. Het is een bijzondere dag voor mij, de dag van de allereerste M-EAT eet-voorstelling. Na maanden voorbereiding, bespreken proef koken, website regelen, muzieklijsten maken, muzikanten spreken, hulpkoks regelen etc. etc. gaat het vandaag gebeuren. Ik voel de spanning stijgen, gaan we het allemaal redden vandaag. Nog even de laatste puntjes op de i zetten. Mail naar de drukker met het voorlopige Toko BoCo logo en een aanvulling op de gastenlijst voor de avond. Nog wat teksten schrijven en doornemen. Straks om 10:00 uur komt Mark, die me gaat helpen met de voorbereidingen van het eten en de avond in de keuken de gerechten gaat afmaken.

09:00 uur
De voorbereidingen worden getroffen om de gerechten voor die avond zover te bereiden, dat er vanavond alleen nog maar afgemaakt hoeft te worden. Er staan 7 gangen op het menu die tegelijkertijd aan 30 gasten uitgeserveerd moet worden. Volgens restaurant ’t Nonnetje een onmogelijke opgave, we zullen het beleven.

10:00 uur
Mark is inmiddels gearriveerd en we gaan aan de slag. Coquilles bakken, nee Mark, die hoeven niet gekruid te worden, de gamba’s zijn al gekruid net als de Peking eend en de babi pangang spek. Er wordt gekookt, gestoomd en gebakken. In een vloek en een zucht is het 14:00 uur en ik ben nog niet klaar. We zouden omstreeks dit tijdstip in restaurant ’t Nonnetje zijn om daar de voorbereidingen te doen.

14:35 uur
Een half uur later dan gepland kom ik met een auto vol eten en servies aan bij ’t Nonnetje. Tegelijk met mij komt de andere hulpkok, Bas, aan. Samen halen we de auto leeg en rij ik naar de drukker om de visitekaartjes van Toko BoCo/M-EAT en de reserveringskaarten voor op tafel op te halen.

15:20 uur
De voorbereidingen kunnen beginnen, het laatste snijwerk wordt gedaan en we nemen het tijdschema voor die avond door.
Met Henk van ’t Nonnetje worden de tafels klaargezet en vervolgens plaats ik de reserveringskaartjes op naam van de gasten op de tafels. Bij M-EAT verwelkomen we iedere gast individueel en houden we een tafelschikking aan.

18:00 uur
De deuren van restaurant ’t Nonnetje zijn open en de gasten druppelen binnen. Allemaal zijn ze blij verrast met de reserveringskaartjes op naam, op de achterkant staat het menu, ‘Journey through the Orient‘ vermeld. Om kwart over 6 begint de huisband The Kitchen (Ramon Doornekamp en Frank Stukker) een aantal nummers te spelen. De live muziek vormt een belangrijk onderdeel van het M-EAT concept.

18:45 uur
Alle 30 gasten zijn binnen. Henk van ’t Nonnetje verwelkomt de gasten en geeft het woord aan mij.

Ik doe het nog eens over en maak van het restaurant mijn eetkamer. De avond kan nu echt beginnen met wat anekdotes en verhalen en lekker eten.

Tussen de 2de en de 3de gang is er aandacht voor het Toon Hermans Huis Amersfoort (THHA) Liesbeth Groot, directeur van het THHA legt kort uit wat het THHA doet en dat dit het beste verwoord wordt met de teksten en illustraties op de 3 paraplu’s die ze via gesloten biedingen beschikbaar heeft gesteld. Deze 3 paraplu’s zijn extra bijzonder, omdat ze gesigneerd zijn door de illustrator. Ik reik daarna aan iedereen en envelop uit met daarin een briefje waarop men hun naam en een bedrag kan zetten.

In het M-EAT concept zit opgesloten dat de gasten een verzoeknummer aan mogen vragen met een motivatie: waarom dit nummer.

Voor die avond waren er 4 verzoeknummer binnen gekomen, maar helaas moest er een afvallen. Ed van den Bor had een nummer van Ramses Shaffy gekozen uit de Oer-Hollands lijst. Voor vanavond mocht er gekozen worden uit nummers van de M-EAT Music à la Toko BoCo lijst. Er bleven 3 verzoeknummers over en die zijn alle 3 gespeeld, maar niet nadat ik de aanvrager/ster voor de microfoon had gehaald om hun motivatie toe te lichten. Deze gesprekken waren leuk en hilarisch.

22:20 uur
We zijn 20 minuten uitgelopen, maar het dessert kan op tafel en na het dessert is het tijd om de uitslag van de gesloten bieding bekend te maken. Op de derde plaats waren er 2 biedingen die gelijk waren en beide recht gaven op een paraplu, terwijl er maar een paraplu was. Liesbeth heeft dit kordaat opgelost door een 4de paraplu aan te bieden en deze ook te laten signeren.

Om 23:15 uur gaan de gasten voldaan nog nagenieten naar huis.

Vanaf deze plek wil ik iedereen bedanken die mee heeft gewerkt aan het verwezenlijken van de eerste M-EAT eet-voorstelling. Bijzondere dank aan Henk en Berry van restaurant ’t Nonnetje Drinken en Eten, die het hebben aangedurfd en mij het vertrouwen hebben gegeven om bij hun de allereerste M-EAT eet-voorstelling te houden.

En natuurlijk bedank ik al mijn gasten, jullie waren geweldig!!

[/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]